Hvor meget søvn har voksne brug for?

I en nylig meningsmåling fandt National Sleep Foundation, at mange voksne ikke får den mængde søvn, de har brug for. På en normal hverdag skal voksne sove mellem seks og syv timer, mens de skal sigte mod otte til ti timer om natten. Dette er et meget højere krav, end du måske tror, og du kan ikke forvente at fungere godt med kun seks til syv timers søvn om natten. Heldigvis har forskere udviklet flere forskellige metoder til at bestemme, hvor meget søvn en voksen har brug for.

Afhængigt af din alder varierer søvnbehovet. Men en sund voksen har brug for mellem syv og ni timers søvn hver nat. Små børn og teenagere har for eksempel brug for meget mere søvn end voksne, mens ældre har brug for mindst syv timer. Selv ældre voksne kan drage fordel af at tage en lur i dagtimerne, hvis de er for trætte til at sove. At få nok søvn vil lade dig føle dig opdateret og opmærksom hele dagen.

Mens nogle mennesker kan fungere på mindre end det anbefalede beløb, kræver andre hvert minut af den øvre grænse. Det er ikke usædvanligt at have brug for flere timer mere end den anbefalede mængde, så det bedste at gøre er at konsultere din læge, hvis du har problemer med at sove. Hvis du er bekymret for at få nok søvn, kan du overveje at få flere timer, hvis det er muligt. Men vær opmærksom på, at forvildelse fra dette interval kan føre til flere sundhedsmæssige problemer. Kort søvn har været forbundet med forhøjet blodtryk, depression og vægtøgning.

Søvnferier er en anden måde at finde ud af, hvor meget søvn du har brug for. Du kan gøre dette, mens du er på ferie, eller når du har en fleksibel tidsplan. Ved at få et par ekstra timers søvn kan du betale enhver søvngæld og etablere et regelmæssigt mønster – sleepzone.dk. Søvnferier varer normalt mellem syv og ni timer. Men jo mere hvile du får før sengetid, jo mere sandsynligt vil du være i stand til at sove godt om natten.

Mens det “gennemsnitlige” antal timer, du har brug for at sove hver nat, er omkring syv og en halv time, kræver den gennemsnitlige person ni eller ti timers hvile. Ikke at få nok søvn kan føre til overdreven søvnighed i dagtimerne og i nogle tilfælde endda ulykker. Det modsatte er dog også tilfældet – flere timers søvn er ikke nødvendigvis bedre for dig. Sandheden ligger et sted midt imellem. Så hvis du er bekymret for dine søvnmønstre, skal du kontakte din sundhedsudbyder for en ordentlig evaluering.